Een zweefparasol heeft het grote voordeel dat de parasol wat verder van je tuinset geplaatst kan worden. Op die manier heb je geen last van de parasolpaal. Parasol-shop heeft zweefparasols in verschillende afmetingen in de collectie.
Vorm zweefparasol
Zweefparasols zijn er in drie vormen: rond, vierkant en rechthoekig.
De ronde zweefparasols zijn in feite zes- of achthoekige parasols. Door hun vorm zijn ze praktischer dan rechthoekige of vierkante parasols. Een ronde parasol kan immers aan de korte zijde, de lange zijde en vanuit een hoek boven de tuinset worden geplaatst. Het maakt niet uit vanaf welke kant de parasol boven de tafel komt te hangen, de kap hangt altijd mooi boven de tuinset. Bij een vierkante of rechthoekige parasol ligt dit anders. Wanneer je een vierkante of rechthoekige parasol vanuit een hoek van het terras boven de tuinset laat komen, dan hangt de parasolkap als een ruit boven de tuinset. Dat ziet er niet fraai uit en is minder gunstig in de zonwering. Ook rechthoekige parasols zijn gebonden aan een specifieke plaats ten opzichte van de tuinset. Wanneer je een rechthoekige zweefparasol boven een rechthoekige tafel wilt hangen, dan staat de parasol het mooiste in het verlengde van de middellijn van de tafel. Het is dus belangrijk om van te voren te bedenken waar je de parasol wilt gaan plaatsen.
Kantelen en roteren
Bijna alle zweefparasols hebben de mogelijkheid om de mast 360 graden te roteren om de as. Vaak werkt dit met behulp van een voetpedaal waarmee je de mast ontgrendelt en vervolgens kunt roteren. Veel zweefparasols kunnen naast roteren ook kantelen. Er kunnen drie kantelmogelijkheden onderscheiden worden:
- Kantelen naar links en rechts
- Kantelen naar achteren
- Combinatie van links/rechts en achterwaarts kantelen
De positie van de zweefparasol ten opzichte van de zon bepaalt welke kantelmogelijkheid het gunstigste is. Er zijn een aantal modellen die zowel naar achteren als naar beide zijkanten gekanteld kunnen worden. Bijvoorbeeld de Madison Monaco Flex, Platinum Challenger T2 en de Siesta Premium parasols. Bij deze modellen heb je dus maximale flexibiliteit en kun je de zon op elk moment van de dag weren.
Parasolvoeten voor zweefparasols
Een zweefparasolvoet heeft een andere voet nodig dan stokparasols. Vaak zijn deze voeten specifiek voor één model zweefparasol. Per parasol staat vermeld welke voeten geschikt zijn. Soms wordt er een parasolvoet in de vorm van een metalen kruisvoet standaard meegeleverd. In deze voeten dien je zelf vier zware tegels te leggen. Wanneer je de mogelijkheid hebt, kunt je de parasolvoet ook in de grond storten. Voor sommige zweefparasols zijn specifieke stortvoeten beschikbaar. Voor andere modellen kun je gebruik maken van de Terra Easyfoot. Deze laatste voet kun je in de grond plaatsen, zonder beton te storten.
Parasolhoezen voor zweefparasols
De meeste zweefparasols worden standaard zonder parasolhoes geleverd. Een uitzondering daarop zijn een aantal parasols van het merk Glatz (bijvoorbeeld de Sombrano en de Sunwing). Omdat een zweefparasol meestal het gehele seizoen buiten blijft staan en soms zelfs ook in de winter, wordt het sterk aangeraden om een parasolhoes te gebruiken. Dit verlengt de levensduur van de parasol aanzienlijk. Per parasol staat aangegeven welke hoezen passend zijn. Sommige hoezen zijn alleen geschikt om gedurende het zomerseizoen buiten te gebruiken. Andere zweefparasolhoezen kunnen het hele jaar buiten blijven.
Kwaliteit zweefparasols
De kwaliteit van een zweefparasol wordt bepaald door verschillende factoren.
- Materiaal van het doek
- Dikte van het aluminium frame
- Kwaliteit van de afwerking
Een parasoldoek van hoge kwaliteit houdt meer zonlicht tegen en verkleurt minder snel. Meer informatie over parasoldoeken vind je hier: verschillen tussen parasoldoeken
De dikte van het aluminium frame is belangrijk op het moment dat er opeens een windvlaag richting de parasol komt. De goedkopere zweefparasols met dunwandige aluminium frames zullen eerder breken of buigen dan zwaarder uitgevoerde modellen van bijvoorbeeld het merk Glatz.
Ook de afwerking van de zweefparasol is van belang. Parasols met metalen onderdelen zijn over het algemeen sterker dan parasols waar kunststof is gebruikt. Het materiaalgebruik is daarmee deels bepalend voor de levensduur van de parasol. Is het doek opgespannen met baleinspanners of is het doek met pockets over het doek heen geschoven? Baleinspanners zorgen er voor dat het doek ook na meerdere jaren nog strak gespannen op het frame zit. Hoe zwaar zijn de bewegende en scharnierende onderdelen uitgevoerd? Hoe zwaarder uitgevoerd, des te beter voor de levensduur van de zweefparasol.
Video transcriptie
Hallo ik ben Giel van parasol-shop.nl. In deze video ga ik u meer vertellen over onze zweefparasols. Zodat u hopelijk een betere keuze kunt maken. De normale stokparasol heeft zijn frame in het midden onder het doek van de parasol staan. Bij een zweefparasol staat het frame niet in het midden onder het doek maar juist naast het doek. Dit heeft als voordeel dat de tuinset gemakkelijker onder de parasol past. Om een goede keuze te kunnen maken tussen de verschillende type zweefparasols lopen we in deze video de belangrijkste punten met u door.
Vorm
Zweefparasols komen in verschillende vormen met een rond doek, vierkant doek, of een rechthoekig doek. Houd bij de keuze voor de vorm vooral rekening met de plek waar u de parasol gaat plaatsen. Een vierkante en rechthoekige parasol zijn wat beperkter dan een ronde parasol. Een ronde parasol kunt u bijvoorbeeld plaatsen vanuit de hoek van het terras. Doet u dit met een vierkante of een rechthoekige dan is het niet functioneel en ook niet mooi.
Kantelmechanisme
De meeste zweefparasols zijn voorzien van een kantelmechanisme om de laagstaande zon te kunnen weren. Grofweg kunnen we deze kantelmechanismes in drie systemen onderverdelen. Het eerste systeem zijn de zweefparasols die alleen achterover kunnen kantelen, daarbij is het belangrijk dat de parasol tussen de laagstaande zon en de tuinset wordt geplaatst.
Het tweede systeem zijn de parasols die zowel links als rechts op kunnen kantelen. Daarbij is het van belang dat de parasol in een hoek van 90 graden tussen de laagstaande zon en de tuinset wordt opgesteld.
Het derde systeem is een combinatie van de voorgaande twee systemen. Deze parasols kunnen zowel achterover als naar links als naar rechts kantelen. Dat is bijvoorbeeld gemakkelijk wanneer er gekozen wordt voor een verrijdbare voet. Naast de kantelmechanismen kunnen bijna alle zweefparasols in ons assortiment 360 om hun as gedraaid worden. Daarmee kan de zon gevolgd worden en kunt u op bijna elke gewenste locatie schaduw creëren.
Afmetingen/sluithoogte
Let u bij het kiezen van jouw zweefparasol goed op de verschillende afmetingen, waaronder de sluithoogte. Ronde zweefparasols sluiten vaak nog boven de tafel, maar bij vierkante en rechthoekige modellen is dit vaak niet het geval. Deze zijn voorzien van lange hoekbaleinen waardoor ze veel lager sluiten. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het frame naast het doek staat en de totale grote van de parasol dus groter is dan alleen de maat van het doek.
Voeten/plaatsing
Qua parasolvoeten zijn er bij de meeste zweefparasols veel opties mogelijk. Maar belangrijk is om te weten dat elk merk zijn eigen lijn parasolvoeten heeft, die soms ook nog model specifiek zijn. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om elke parasolvoet met elke zweefparasol te combineren. Per zweefparasol treft u op de productpagina aan welke parasolvoet geschikt is voor de parasol. Dit treft u aan onder het kopje ‘bijpassende hoezen en voeten’. Bij het kiezen van een parasolvoet is het belangrijk om vooraf te bepalen of de parasol op een vaste locatie komt of dat u hem wilt kunnen verrijden. Als u voor een vaste locatie kiest, raden we altijd aan om de parasol te verankeren. Op deze manier staat hij het aller stabielst. Wilt u de parasol kunnen verrijden, dan raden we een rolvoet aan. Maar houdt u er hier wel rekening bij dat de parasol een stukje hoger komt te staan en daardoor wat minder stabiel is.
Sterkte/windvastheid
Bij een zweefparasol dient u rekening te houden met het grote oppervlakte van het parasoldoek. Hierdoor is de parasol gevoelig voor wind en we adviseren we u daarom ook de parasol tijdig te sluiten bij harde wind.
Ik wens u veel succes bij de keuze voor uw zweefparasol.